default

Wednesday, 31 October 2012

Multi cooker

                                                     Assalamualaikum

Kat rumah aku tu cuma ada rice cooker je, tu pun house-mate aku punya. Rice cooker tu pun cuma boleh masak nasi, selebihnya boleh panaskan makanan. Mana boleh nak goreng-goreng,masak-masak kan? Selalu aku masak nasi je,tak pun masak sardin dalam tu mkn dengan speghetti.

Hari tu aku aku keluar dengan family aku, ayah aku masuk kedai elektrik, pelik juga rasanya ayah ni nak beli apa, sebab rasanya kat rumah tu semua ada dah. Tiba-tiba ayah tanya taukeh tu harga cooker yang ada kat situ. Ohhh maiiii, suka aku! mesti tu untuk aku! hahaha tak minta pun dapat. Rupa-rupanya ayah aku ternampak gambar aku masak sardin dalam rice cooker,maybe ayah kesian kot kan? hehehe terharu T.T

                                       mekasihhh ayah,sayang ayahhh! :')


                                 Lepas ni nak masak apa pun boleh, heheheh :')

finally!

                                 
                                                 Assalamualaikum



                         Alhamdulillah finally lulus pun! lepas ni takde lagi drive secara haram. 
                                                      hahaha :D

raya aidiladha :)

                                                     Assalamualaikum

Dah lama tak update, asyik berjalan-jalan je kat blog orang, blog sendiri tak berjalan-jalan. Boleh pulak mcm tu ek? Hehehe biasalah busy sejak menjak ni. Sebelum tu aku nak ucap SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA buat semua umat Islam seluruh dunia. Aku tahu dah terlambat tapi aku tetap nak wish juga. Mudah-mudahan Qurban yang dijalankan pada tahun ni diberkati ye, amin :)

Raya hari tu, aku balik kampung. Ikutkan hati malas juga bila mengenangkan assignment bersusun atas meja tu ha, tapi kesian pulak kat atok takde sesiapa kat rumah. Boring juga takde sesiapa kat kampung tu ha, ada sepupu-sepapat ntah mana perginya pun tak tahu lah. :P Family aku dari KL sanggup redah jem 7jam kat jalan raya semata-mata nak balik kg,takde hal pun dengan ayah aku balik kerja terus kitaorang bertolak ke kg. Inikan pulak cuma 1/2 jam tak boleh nak balik kg jenguk orang tua. Pelik aku! T.T

Hari raya pertama tu pergi Segamat melawat nenek sedara aku, raya kedua ke Muar ada makan-makan kat rumah sedara-mara. Tengok, kerjanya makan jeeee? Apa boleh buat? Bila raya je, aktivitinya makan lah, so terpaksa lupa sekejap diet aku. muehehe :')

Raya ketiga balik KL, jalan memang jem gila. Biasalah orang Malaysia bila musim perayaan memang banjir kat highway dengan kereta-kereta. Sangat terrile and horror okey, sakit montot aku. fuhhh~

Bila balik kg, hilang tension, lupa semua masalah. Tapi bila balik KL mula teringat assignment, mula tercari-cari tarikh nak pegi kursus, mula kelam-kabut nak buat report, semuanya ter''mula''...ACENERRRR TUHHH?



                                            TENSION =.='

Monday, 22 October 2012

kalut!

                                                            Assalamualaikum

Betapa kalutnya aku house-mate aku semput semalam! Fuhhhhh~ Actually kak diba (panggilan aku kepada beliau) memang ada asma, so dan-dan pula pam dia habis . Semalam memang hujan lebat, aku layan tengok movie, tetiba ada orang ketuk pintu bilik,aku bukak tengok muka kak diba dah pucat lesi. Nafas kat dada dia pun nampak turun naik, kak diba dah menangis2, bertambah kekalutan aku. Aku cepat2 call room-mate kak diba suruh balik, aku puas call semua member-member, felo yang bertugas, aku nak minta tolong hantar pegi klinik. Time tu memang hujan lebat sesangat, aku sarung tudung berlari dalam hujan nak cari kete sewa, masing-masing dan2 fully booked, 1 jam kemudian, baru bantuan sampai. Felo hantarkan ke klinik. Boleh kurus aku berlari sana-sini. huhuhu~

Tapi alhamdulillah, semua selamat. aku dapat bayangkan situasi kak diba masa tu sebab aku pun pernah kena macam tu. Dada rasa sesak yang teramat sangat, rasa nak mati pun ada. Walaupun kita tak pernah rasa mati tu macam mana,tapi entahlah, aku pun tak tahu nak explain macam mana. :')

Wallahualam kuasa Allah, tiada siapa boleh menandingi. SubhanAllah! Ini sebenarnya mengingatkan kita pada kematian dan keinsafan. Aku selalu terfikir, adakah amalan-amalan yang aku buat selama ni diterima olehNya? Mudah-mudahan diterima dan diberkati hendakNya. aminnn.

Saturday, 20 October 2012

Pavlova


                                                      Assalamualaikum

Rupa-rupanya senang je nak buat Pavlova ni. Kalau nak beli kat luar, harga pavlova ni boleh tahan harganya kalau satu slice. Aku dari hari tu teringin nak makan sesangat, asyik tak dapat je. Puas merengek kat encik kekasih. Dia pandang slekkk je dengan kening kiri terangkat ala-ala Ziana Zain. Itu aku faham dia tak bagi la maknanya tuuu.


'' kan awak boleh buat sendiri''

''mana i tahu buat''

''google ada, you tube ada''

''*sighh =.=''


                                  maka terhasil lah ''pavelovaaa'' aku ni fuhhhh~
                                 *sambil lap peluh di dahi, dapur berselerak*


percaya tak ni air tangan aku?
strawberry masam so balance dgn cream yg manis tu.

                    terer tak aku buat? nak order, let me know ye, just leave your phone number.
                                                        kah-kah :D opssss.



                                                        till then~




Friday, 19 October 2012

Emosi terganggu!

                                                  Assalamualaikum

Tepat jam 7 malam, tempat aku mesti depan tv. Sebab apa? Bahana Slot Akasia Julia lakonan Nabila Huda (Julia), Azlee Hairi (Azuan), Fizo Omar (Amir), Fauziah Gaos (NurulAin) dan ramai lagi. Sebelum pukul 7 tu aku dah siap-siap mandi, ambik wuduk. senang, bila iklan terus sembahyang maghrib. Bila selesai sembahyang, tengok tv pun rasa lega sebab tertunai sudah tanggungjawab. In between tu, room-mate ajak teman dia beli makanan, haha so sorry i will stay in front of the tv without a move sampai pukul 8. haha boleh? ^.^

Bila tengok cerita ni, senang je air mata aku meleleh especially scene Julia diceraikan dengan talak 3 oleh si suami, Azuan. Bila scene Julia kena tumbuk, tampar, gusti dengan si Azuan, emosi aku pun berubah. Aku pun hoverrr dok membebel sorang2 depan tv. Cewahhh kemain lagi sebelum nikah, janji macam2. Nak sayang sampai hujung hayat la apa la bagai. *eehhh emo pulokkk aku! :P Lagi best scene Fizo Omar (Amir) so sweet bila dia caring gila dengan wife dia, NurulAin (Fauziah Gaos). Aku pulak sengih2 sendiri sambil tengok kiri kanan, kot2 orang kata aku gila kannn? haha. :D

Last but not least, please la tengok cerita ni, tak rugi hokeyyy *agak-agak aku promote, production bagi imbuhan tak? muahaha berangan la kau zuyyin! Now, isnin-khamis memang melekat depan tv tunggu cerita ni. Aku rasa sebab ada Fizo Omar kot, kalau letak Jehan Miskin, awal-awal aku tak tengok dah. HAHAHA. Opss terover pulak!

Wednesday, 17 October 2012

Lumrah kehidupan


                                                        Assalamualaikum

:: sangat biasa kalau duit poket kering saat-saat kita amat perlukan *time tu macam2 dugaan yang datang.

:: sangat biasa kalau tarik muka sesama kawan *lagi-lagi kalau duduk kat hostel @ rumah sewa even salah faham benda kecil je.

:: sangat biasa kalau gaduh dengan boyfriend @ tunang @ suami *bagi yang dah ada pasangan.

::  sangat biasa kalau stress assignment berlambak-lambak yang kene buat, final exam pulak dah dekat .

:: sangat biasa bila hati berbelah bagi jadi orang tengah, sebelah kiri kawan, sebelah kanan pun kawan *how?

                                                          tension tak?

rasa tenang je tengok benda-benda yang fresh
*mula plan nak bercuti ke mana cuti sem kali ni ye
encik kekasih?


Tuesday, 16 October 2012

Weekend



Assalamualaikum

pergi mana-mana mesti bawa 'baby' aku tu
:p
*haruslahhh

excercise kan kalau main bowling?

nampak perubahan tak?
i love it! 

motif cari barang budak?
HAHA


malam menjelang baru terasa nak balik.
                                          
                                        Percaya tak, aku keluar ni sorang-sorang je? 
                                                                   :)

Friday, 12 October 2012

kawan,sahabat,teman,rakan

                                                         Assalamualaikum

Well kalau tanya, siapa ada kawan baik? Tipulah kalau takde kan? Bestnya kalau ada kawan yang ada masa kita senang dan susah, yang faham diri kita, yang sekepala dengan kita. Of course kalau ada kawan yang macam tu, kita pun akan buat benda yang sama kat kawan kita tu. kan? betul tak? Aku rasa zaman kecil-kecil dulu best sangat, kalau gaduh dengan kawan tu sekejap je, bila salah seorang tu ajak main ''mak-mak'', yang kita pun cair dengan pujukan si kawan sebab dia ada mainan masak-masak baru. Begitulah sebaliknya.. how so sweet? itulah aku. But now bila dah kenal dengan zaman IT, asal gaduh je update status kat fb, kat twitter. Dari seorang ke seorang yang comment melaga-lagakan. Lagi bertambah marak api kebencian. Fitnah bertaburan merata-rata. Astaghfirullah. tapi silapnya itulah aku.:(  ( you will change if you really want to change, that's it..)

Malam ni emo sikit, btw aku rindu member aku yang seorang ni. SITI NUR SYAIDATU SYARINA BINTI ABDUL RASID a.k.a Syai.(punya panjang nama, panggil syai je). :P  Student from UITM,SERI ISKANDAR. Budak art wooo jangan main-main. actually kitaorang dah kenal masa tadika lagi. haha aku rasa ni je kawan yang best, kawan yang bagi aku pinjam bahu dia masa aku perlukan (menangis ler apa lagi,aku kan cengeng), kawan yang pandai buat aku tergelak terguling-guling, kawan yang memahami aku, kawan yang mempunyai misi yang sama iaitu kuruskan badan dan aku rasa dia hm hm hm segalanya lahh.. haha tak tahu nak cakap apa. Yang paling best, style dia jimat sesangat so kalau aku pergi beli barang dengan dia, aku pun terikut tabiat dia yang itu. actually, i loike ni betul-betul kawan yang pandai guna psikologi untuk aku. So takdelah aku membazir masa beli barang. So kalau nak beli barang, memang ajak dia.

Now, sesekali je jumpa, bila syai cuti sem baru la dapat borak-borak, tapi seronok sekali sekala dapat update about ourself pastu si syai minta cari calon, well tu perkara biasa. hehe ;')

bila ada masa, mesti lepak sini dulu-dulu
miss so much this moment.

masa form 5
selim-melim
awww <3

Aku masih ingat masa habis je SPM, aku dengan si syai ni pernah kerja part time dekat Pasaraya NSK, memang best sangat time tu. Kebetulan masa tu NSK ada buka branch baru dekat Kucai so kitaorang posting sama-sama ke sana. Dari Selayang nak ke sana agak jauh la 1 jam lebih kurang, tu pun kalau tak jem. Punch card kat sana pkl 8pg balik ke Selayang pkl 12 malam, esok ulang balik ke Kuchai. Dapat bayangkan tak betapa penatnya? Tapi berbaloi, bila time dapat gaji. Fuhh kecing-kecing bunyi duit $$$$ hahaha :D aku pernah dapat RM14++ sebulan , masa tu rasa besar sangat jumlah tu dalam payslip gaji plus sangat puas sebab dapat pegang duit sendiri dengan hasil titik peluh sendiri. Huh apa lagi, bila cuti kita shopping ler dengan si Syai. *padahal tengok-tengok je barang,biasalah syaiiiii jimat sesangattt, hehe makan je takpe kalau duit habis pun. 4 bulan kerja kat situ, lepas tu masing-masing dapat panggilan sambung belajar.

curi dekat profile album kau, maapppp
lain gila daripada dulu,biasalah budak art
:P
hehe


Masa tu aku masuk KPTM, Syai ke UITM. Aku berhenti belajar kat KPTM, sampai la dekat UNISEL yang amat ku sayang lagi ku cinta la sangatttt ni sekarang. Hahaha Syai sekarang tahun pertama,sem 3 and aku pun sama sem 3 tahun pertama, insyaAllah tak sampai lagi 2 tahun, kami akan genggam segulung diploma,aaminnn. :)

Aku harap sangat friendship dengan syai ni akan sampai bila-bila, tak nak mcm sebelum-sebelum ni, hehe minta dijauhkan. Yang penting sekali kena tanam sifat, kalau tak puas hati bertumbuk depan-depan, jangan tikam belakang. bahaya kannnn? so take note !


*syai dengan zizan raja lawak tu sepupu, so siapa lepak dengan syai mesti nak gelak sampai tergyling-guling kat lantai walaupun dia cuma buat lawak bodoh je including me :p LOL




                                                                    sekian~


Makangggg ;)

                                                              Assalamualaikum

Dugaan bila berdiet sentiasa ada. Cuma tahan dengan tak tahan je. Kalau berdiet ni, mesti kena dengan cara yang sihat, tak boleh skip makan, cuma kurangkan minyak dan manis especially yang guna product dari Herbalife. Hari ni, aku takde class, pagi-pagi dah bangun, siap-siap jumpa lecturer untuk submit assignment. Fuhhh lega rasanya bila dah settle. Balik-balik tu, terus tukar baju, masak. Buka dalam locker, ada speghetti, ada sardin, ada sos ada ubi kentang. Ok dalam otak aku keluar lampu ting ting menandakan idea sudah mari. * boleh pulakk mcm tu ehh?* bagi sesiapa yang tak pernah cuba speghetti sardin ni, uolls boleh try. jimat, kenyang dan sedap ye uolls. *puji diri sendiri masak* :P


bila speghetti siap direbus
:D

teknik memasak yang baik ye uolls
iaitu didihkan sahaja dlm rice cooker
tak perlu pakai minyak
;)

so yummy
jemput makan
:)

after 20 minutes makan,
kita minum teamix pula
untuk bakar lemak
:D


                                                      Anyone interested with Herbalife?
                                                                let me know okey
                                                                            :)

                                                     

Thursday, 11 October 2012

Wordless Thursday


                                                             Assalamualaikum



Settle.

                                                                 Assalamualaikum      
                                                         
Alhamdulillah dua assignment dah nak let go, esok submit so rasa ringan sikit beban kat kepala aku. Berbaki lagi tiga, ya Allah permudahkanlah urusan hambaMu ini, aamiinnnn. Even busy dengan assignment, setiap petang tetap kena jogging, misi harus diteruskan. muehehe ;)


harap-harap tak di'reject'
menangis aku nanti~

makan tetap control
kurangkan nasi,lebihkan sayur
teamix sentiasa berada di sisi
anyone berminat dengan herbalife?
boleh call saya ^.^
no komen.
captured by : yana a.k.a my room-mate
:)

Unisel sangat panas
muka pun semakin gelap
=.=


                                                                        sekian
                                                                menghitung hari :) 














Wednesday, 10 October 2012

............

                                                           Assalamualaikum

till then~

Tuesday, 9 October 2012

alQuran

                                                                Assalamualaikum

Baru-baru ni dekat kampus Unisel, ada PC Fair. Aku saja jalan-jalan tengok barang. Dalam banyak-banyak benda kat situ, aku tertarik dengan booth yang ada jual buku-buku ilmiah, alQuran dll. Baru aku tahu sekarang ada alQuran edisi wanita, SubhanAllah cantik sesangat. Aku harap sangat satu hari nanti aku dapat alQuran tu. Kecil, comel, ringan, bright colour yang sangat cute. Nak letak dalam handbag pun boleh, make sure kena jaga betul-betul sebab takut terlangkah.


agak2 minta encik kekasih, dia bagi tak?
besar pahalanya tau youuu :)

berserta maksud di setiap kalimah
Allahuakbar cantik sungguh
<3

warna purple ni pun cantik juga
:)

kalau dapat beli and kumpulkan  semua colour mesti best kan?
:)

                                  *semua gambar di atas adalah tajaan daripada miss google :)

“Bersabda Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam: “Perumpamaan orang beriman yang membaca al-Qur’an seperti perumpamaan buah al-utrujah iaitu buah yang berbau harum dan enak rasanya. Perumpamaan orang beriman yang tidak membaca al-Qur’an adalah seperti perumpamaan buah tamar, rasanya manis tetapi tidak ada baunya. Perumpamaan orang berbuat dosa (maksiat) yang membaca al-Qur’an adalah seperti ar-raihanah yang berbau harum tapi pahit rasanya. Perumpamaan orang berbuat dosa (maksiat) yang tidak membaca al-Qur’an adalah seperti buah al-hanzhalah iaitu buah yang pahit rasanya dan tidak ada baunya. Perumpamaan mendampingi orang yang salih adalah seperti mendampingi pemilik minyak wangi, sekalipun engkau tidak terkena minyaknya engkau tetap mendapat harumnya. Perumpamaan berdamping dengan teman yang jahat adalah seperti mendampingi orang yang menggunakan ububan (alat menghembus api), jika engkau tidak terkena hitamnya (daripada percikan api), namun engkau tetap terkena asapnya.” (Hadis riwayat Abu Daud) 


                                                                             sekian.

Monday, 8 October 2012

Diet

                                                                 Assalamualaikum


Aku mula risau berat badan aku naik mendadak gila hokeyhh. Dulu sebelum masa masuk Unisel, actually berat aku cuma 58KG sahaja, sekarang aku sem 3 kat sini, berat badan aku naik sampai 78KG. Nampak tak jauh angka tu bergerak? Fuhhh terkejut mak jemah! Baju-baju aku pun terasa ketat je bila pakai. sedih gila aku weh. So aku decide untuk ambik product dari Herbalife ni. :)

Now, i'm a Herbalife user, diet yang seimbang dengan nutrisi yang sihat. InsyaAllah kalau berdisplin dalam penjagaan pemakanan, berat badan akan turun dengan mudah.'' go go lose more''  bak kata coach aku. *baru dua hari guna product ni, aku rasa badan aku ringan dan tak rasa ngantuk langsung dalam class, serious tak tipu!

makanan aku setiap hari
:D

setiap pagi dan malam
shake shake shake !
:D
Anyone interested? Boleh bagitahu aku kalau nak try product ni. Ini bukan dadah dan bukan ubat tapi nutrisi yang seimbang tanpa kita berasa lapar. Percayalahhh.


                                                                       till then~

Friday, 5 October 2012

Laksa Melayu


                                                               Assalamualaikum




Perut aku tetiba je rasa nak makan speghetti, so aku masukkan lah barang-barang yang berkaitan dalam rice cooker tu,campak-campak je. Maka terhasil lah air tangan ku yang tak seberapa ni *cewahhhh :D tak sempat nak platting bagai, sekejap je licin. sedap la kot kan yana a.k.a house-mate tersayang? *ke lapar?
muehehe :D


                                                              sekian, salam jumaat ~

Wednesday, 3 October 2012

sore eyes

                                                              Assalamualaikum

ahhhh i got sore eye, nak masuk youtube la, tapi yang version tak dapat MC punya, muahaha boleh?*sumpah gedik. Nauzubillah tak nak lah, mengundang kontroversi nanti. haha actually dari malam tadi, aku rasa mata sebelah kanan rasa sakit je, berdenyut-denyut pun iye, pedih pun ada, macam-macam la. Sekali pagi tadi aku bangun, ohh mak aihhh sepet sebelah. Mata aku dah sepet, bertambah sepet. Tak boleh jadi ni, habis class pagi tadi, singgah klinik kampus sekejap. Doktor check, mmg aku kena sore eyes, tapi masih awal, boleh dicegah lagi kata nya. Kalau masih tak baik, dia suruh aku pergi lagi sekali untuk rawatan lanjutan.  harap-harap takde papelah,risau rasanya.


mana satu aku nak telan, mana satu nak titik kat mata?
last-last aku biar je ubat tu kat meja,
:P

Balik klinik, singgah kejap kedai beli barang nak buat carbonara speghetti. Yana a.k.a  room-mate aku yang masak, hanya guna rice cooker, haaa kau mampu? aku dah penat, hanya larat makan je, mueheh thanks yana :D


sedap yawww :')

                                  burlkkkk (sedawa) eehhh tak senonoh betul, alhamdulillahhh :')


                                                                      sekian~

Monday, 1 October 2012

Braces

                                                           Assalamualaikum

Hujung tahun ni, adik perempuan aku tu (Nina) dapat cheque daripada company ayah sebab dia dapat keputusan yang agak baik laa jugak masa PMR tahun lepas. Dia dapat RM900 you sebab apa 900? 9A so 900 hengget laa. Ehem-ehem actually time ni la masa yang baik aku nak bodek-bodek dia kan...? haha :D

Nina...kau tak nak try ke HERBALIFE, ala yang boleh kuruskan badan tuu, tak mahal ponggg cuma rm400 jee, Nina said : eleh nanti aku beli, kau yang minum lebih-lebih, tak nak aku! Aku nak pakai braces lahhh. Huhh =.= (kakak yang tension)

Nina...jom la pergi GENTING, kita pergi bawa ibu ayah, naik roller coaster, masuk snow world, jom laa, jom la... Nina said : mahal la, lain kali jelah kita pergi, haa tunggu aku dapat pulak masa SPM nanti okey. Aku nak pakai braces lahh. *masa dapat duit UPSR dulu, nina cuma belanja makan PIZZA je dekat genting actually. Huh =.= (kakak yang tension)

Nina.. ehh belilah DSLR, so nampak la barang yang kau beli daripada duit yang kau dapat. Daripada habis gitu je duitnya tak nampak barang.kannn? Nina said : kau yang nak DSLR tu kan, nanti bukan aku yang pegang, kau pulak buat hak milik kekal kan? kan? Aku nak pakai braces la kak.. kalau beli DSLR, nanti takut hilang, kalau braces tak hilang sebab orang tak boleh curi, muehehe ;D Huhh =.= (tension si kakak)

Nina...cuba kau try product BeautyEssense *tak silap aku lah namanya* ala yang Adira pakai tu sampai kulit putik melepak-lepak. Actually aku recommend sebab adik aku (Nina) ada masalah jerawat yang agak teruk. So kalau dia beli product tu, boleh aku tumpang sekali kan? And she said : Aku nak betulkan gigi dulu, itu yang penting. Aku nak pakai braces dulu laaa. Huhh =.= (tension kakak)

Macam-macam aku bodek dia, semua tak jalan. Dia obvious gila nak pakai braces dia tu. Bagi aku macam membazir je, beribu-ribu letak kat gigi. Siapa setuju dengan aku? Aku rasa gigi adik aku tu tak la teruk sangat cuma tak berapa nak teratur sikit,sikitttt lah, bukan banyak pongggg. Huhh. Bila ayah tanya kenapa nak pakai sangat braces tu, dia dengan semangat menjawab, boleh improve diri bila communicate dengan orang sekeliling bila gigi dah lawa :P cehhh poyo je jawapan. RM900 je mana nak cukup buat deposit untuk booked appointment dgn Ortodentic Doctor, at least RM2K okeyhhh. Selebihnya duit siapa, nina oiii? Daripada duit ibu ayah tu salur kat gigi kau, lebih baik ayah beli DSLR NIKON aku, muahaha *jeles actually  =.=



                                 Tengok all the picture mana ada senyum tunjuk gigi :P












agaknya dah pakai braces baru dia senyum sampai ke telinga
haih mcm-mcm hal
:P


                                                          tiil then~